Tunnetko empaatikon?
- Jenna Nijmolen
- 13.7.2022
- 4 min käytetty lukemiseen
Empaatikko aistii ympäristöä energeettisesti
Oletko kuullut termistä “empaatikko” (empath)?
Ennen kuin lähden avaamaan aihetta, tärkeä huomio: määritteet ja termit ovat loistavia apuvälineitä ymmärtämään paremmin itseä ja omaa persoonallisuutta. Parhaimmillaan ne oivalluttavat ja parantavat sitä kautta itsetuntemusta ja elämänlaatua. Mielestäni ketään ihmistä ei voi laatikoida, joten jos koet tämän laatikon ahtaaksi, johtunee se siitä, että se on sitä. Kaikki määritteet ovat. Kukaan ei ole yksiselitteisesti lokeroitavissa. Olemme ihmisinä aivan liian moniulotteisia änkeytymään minkäänlaiseen laatikkoon ja minkä ihanan vapauden se antaakaan meille olla ja ilmaista itseämme yksilöllisellä ja vapaalla tavalla.
That being said: Määritteet ovat tarpeellisia jäsentämään mielelle maailmaa ja sen monimuotoisuutta. Joten hyppään määritteeseen: Empaatikko. Koen aiheen itselleni läheiseksi. Tämä määritelmä perustuu omaan kokemukseeni eikä täten ole suoraa faktaa. Toivon, että tästä on apua niille, jotka kamppailevat oman herkkyyden ymmärtämisen kanssa.

Olet varmasti kuullut erityisherkkyydestä. Itseasiassa moni ihminen tunnistaa olevansa erityisherkkä. Erityisherkkä ihminen aistii ympäristönsä ääniä, tuoksuja, materiaaleja ja energiaa herkästi. Erityisherkän ihmisen hermosto virittynyt herkäksi ja hän tuntee tavallista voimakkaammin ärsykkeet ympäristössään. Hermosto on jopa niin herkkä, että se nappaa ympäristöstään hienojakoisemmankin energian kuten tunteet ja ajatukset. Erityisherkkä kerää ympäristöstään tavallista enemmän dataa ja hän käsittelee kaikkea havannoimansa asiat syvällisesti – sekä ympäristöstä tulevat asti- ja ärsykekokemukset että kaiken, mitä sisäisesti kokee. Tämä kaikki aiheuttaa helposti ylikuormittumisen tunteen. Kaikki äänet, tuoksut, vaatteiden materiaalit, muut ihmiset, valot ja värit voivat olla erityisherkän ihmisen järjestelmälle liikaa – puhumattakaan toisten ihmisten energioista, tunteista ja aisteista. Herkkä rauhoittuu ja saa neutralisoiduttua järjestelmänsä saadessaan viettää aikaa rauhassa ja yksin.
Empaatikko on eristyisherkkyyden oma alakategoriansa. Empaatikko on usein myös erityisherkkä ja yllä luetellut piirteet voivat päteä myös empaatikkoon. Empaatikko aistii toisten ihmisten tunteet ja ympäristön energian, mutta empaatikolle aistikokemuksesta tulee osa hänen kokemustaan. Saattaa esimerkiksi olla, että empaatikko lähtee baariin selvänä, mutta tuntee olevansa hiprakassa, koska ympäristössä on vallallaan kollektiivisesti humalatila. Tämä siis, vaikkei ihminen itse ole itse nauttinut tippaakaan alkoholia.
Empaatikko ei erota toisten tunteita omistaan. Ympäristöllä voi olla empaatikolle niin suuri vaikutus, että se määrittää lähes täysin empaatikon sen hetkisen elämäntyylin ja mieltymyksen kohteet. Se, millaisten ihmisten kanssa empaatikko on tekemisissä peilaa suoraan sitä, millainen empaatikko on. Koska rajaa minän ja muiden välillä energiatasolla ei ole, on empaatikolle äärimmäisen tärkeä viettää aikaa yksin. Yksinollessa empaatikko saa latautuu ja saa puhdistettua oman energiajärjestelmänsä ympäristön vaikutteista.
Usein lapsuudessa pieni empaatikko oppi sopeutumaan ympäristöönsä ja vanhempiensa vaihtuviin tarpeisiin samalla, kun hänen omia erityisiä lahjoja, herkkyyttä ja tarpeita ei täysin ymmärretty ja nähty. Tämä on jättänyt empaatikon itsensä sokeaksi omille tarpeilleen ja lahjoilleen. Empaatikko myös saattaa tunnistaa muiden ihmisten tunteet sekä tarpeet paremmin kuin omansa. Ja miksipä ei, kun toisten ihmisten tunteet tuntuvat omassa kehossa yhtä vahvasti kuin ne tuntuisivat omilta. Muistan omasta lapsuudesta hetken, jolloin isosiskoni kaatui pyörällä ja teloi polvensa. Sisko alkoi itkemään ja pian perässä minäkin. “Mitä sinä itket, eihän sinuun satu?” Siskoni ihmetteli. “En minä tiedä”, sain soperrettua. Kun näin, että siskooni sattui, minuunkin sattui.
Koska ympäristö vaikuttaa niin oleellisesti empaatikon mielialaan ja tunteisiin, hän ei tyypillisesti viihdy siellä, jossa energia on matalaa, raskasta tai negatiivista. Empaatikon onkin tärkeä oppia pitämään huolta myös itsestään, rajoistaan ja omista tarpeistaan sekä tutustua itseensä.
Lapsuudessa selviytymismekanismiksi syntyneet supertarkat tuntosarvet aistivat herkästi erityisesti hienojakoista energiaa. Empaatikot ovatkin hyvin intuitiivisia ja usein omaavat kykyä aistia ylimaallisia asioita. Valomaailma, henkioppaat ja toiset ulottuvuudet tuntuvat empaatikoille kotoisilta ja yhtä luontevilta kuin fyysisen maailman asiat – monesti jopa tutuimmilta. Empaatikoilla on ollut enemmän elämiä muilla planeetoilla kuin maapalneetalla. Meillä kaikilla on kyky kanavoida korkeampaa energiaa eri tavoin – empaatikoille tämä on vain lasten leikkiä ja jopa luonnollisempaa kuin tavallinen pöydän ääressä rupattelu.
Tyypillistä empaatikolle on suuntautua jonkinlaiseen auttamiseen, parantamiseen ja edellisen huomioiden täydentäviin hoitomuotoihin. Hyväntahtoisuus ilmenee usein miellyttämisenä, muiden ihmisten piristämisenä, hauskuttamisena ja auttamisena. Empaatikko saattaa alitajuisesti ajatella, että hän tekee muille palveluksen auttamalla. Taustalla on kuitenkin usein yritys päästä eroon epämukavasta tunteesta, jonka empaatikko aistii ympäristön kautta omassa kehossaan. Empaatikon hyväntahtoisuus voi ylettyä toisten loputtomaan ymmärtämiseen jopa silloin, kun joku kohtelee kaltoin tai tekee jotain väärää. “Hänellä on ollut tosi vaikeaa, koska hänellä oli vaikea lapsuus.”, “En itsekään ole ollut täydellinen.” Tämä voi johtaa sinisilmäisyyteen ja varoitusmerkkien sivuuttamiseen. Riita ja erimielisyydet ovat punaisia lippuja empaatikolle, joten hän nielee selitykset, ymmärtää, ymmärtää ja ymmärtää (välttääksen ikävät tunteet) ja täten esimerkiksi parisuhteessa usein katsoo läpi sormien huonoa käytöstä ja jopa henkistä tai fyysistä hyväksikäyttöä. Koska minän ja sinän raja on häilyvä se, mikä on omaa energiaa ja mikä toisen aiheuttamaa on empaatikolle epäselvää. Empaatikot saattavat ihmissuhteissaan venyä äärimmilleen ja jäädä tarpeettoman pitkäksi aikaa ihmissuhteisiin, joissa joutuvat hyväksikäytetyiksi. Empaatikko päätyy usein narsistisiin suhteisiin, joiden tarkoitus on opettaa empaatikolle selkeitä rajoja ja tahtoa.
Koska empaatikko tuntee paljon, on heille tärkeää löytää oikea kanava purkaa tunteet. Useat empaatikot ovat luovia, taiteellisesti tai musikaalisesti lahjakkaita tai he nauttivat esimerkiksi esiintymisestä tai tanssimisesta – mikä vain auttaa heitä virrattamaan valtavaa tunne-energiaa järjestelmän läpi, liikuttamaan energiaa kehossa ja kanavoimaan se ulos. Tätä kautta muut ihmiset pääsevät myös nauttimaan empaatikkojen rikkaasta sisäisestä maailmasta. Empaatikoille on tärkeä viettää aikaa yksin. Se on heidän tapansa nollata järjestelmänsä ja palautua täysin omaan energiaansa. Parisuhteessa yksin nukkuminen on hyvä idea – ja sama on erityisherkillekin. Yksin empaatikko paitsi latautuu, myös linjautuu taas omaan energiaansa. Jos empaatikko on jatkuvasti ihmisten ympäröimänä, ennen pitkää hän menettää kosketuksen itseensä. Silloin empaatikko kulkee virran mukana, mukautuu ja miellyttää ja voi päätyä tekemään päätöksiä muiden ihmisten mieltymysten mukaan oman sisäisen totuuden kuuntelemisen sijaan.
Suosittelen empaatikoille energian erotteluharjoitusta, jossa mielikuvaa apuna käyttäen erottelee muiden energiat omista. Esimerkiksi voi käyttää lauseita: “Palautan kaiken energian, joka ei ole minun takaisin omistajilleen”, “Pyydän kaiken oman energiani takaisin kehooni ja järjestelmääni”, “Linjaudun nyt itseeni ja omaan totuuteeni.” Jos tiedät tai sinulla on lapsi, joka aistii ympäristön tunteita erityisen tarkasti, tärkeä taito hänelle on erottaa omat tunteet muiden omista. Tätä voi opetella ja harjoitella. Esimerkiksi päivän alussa lapsen kanssa voi ottaa hetken, jossa lapsi saa nimetä oman senpäiväisen energian tietyn väriseksi. Lapselle voi opettaa sitä kautta, että tänään tämä väri, esimerkiksi keltainen, on minun värini ja muut värit eivät kuulu minulle.
Tunnistatko itsesi kuvailusta? Tunnetko jonkun joka on empaatikko? Mitä ajatuksia teksti sinussa herättää? Kommentoi ja kerro tai lähetä sähköpostia osoitteeseen jenna.nijmolen@gmail.com.
Jenna Nijmolen
Comments