Olen tehnyt elämässäni 3 pidempää paastoa: 5 päivän mehupaaston, 5 päivän vesipaaston ja nyt, kun tätä kirjoittelen, olen 3 päivän mehupaastolla. Ensimmäisen kerran kokeilin paastoa vuonna 2015 päivän vesipaastolla ja samana vuonna vietin solo time in nature -hetken paastoten – eli olin vuorokauden yksin luonnossa syömättä mitään.
Kokeilin paastoa ensimmäisen kerran uteliaisuudesta ja ryhmän innoittamana. Opiskelin tuolloin Aeginan saarella Kreikassa School of All Relations -koulutusohjelmassa. Yksi tiiminvetäjä haastoi ihmisiä paastoamaan kanssaan ja lähdin mukaan saadessani vihiä paaston voivan vaikuttaa nälän pelkoon. Tuohon aikaan söin orjallisen säännöllisesti, kellotin mielessäni ruoka-aikoja ja pelkäsin ruoan loppumista niin, että kuljetin ruokaa laukussani kaikkialle. Ensimmäinen paastokokemus oli mieltä avaa, sillä sain kokemuksen siitä mitä tapahtuu, kun nälkä yllättää eikä reagoi siihen syömällä. Yllätys yllätys, en kuollutkaan. :)
PAASTON AJANKOHTA
Ensimmäisen pidemmän paaston tein ystäväni kanssa hiihtolomalla 2017. Teljeydyimme ystävän vahempien omakotitaloon heidän ollessa poissa, mehustimme mehumme itse, kävimme luonnossa retkellä teetermarit mukana, saunoimme ja pyörimme lumihangessa. Se oli mieleenpainuva ja valtavan ihana kokemus. Kolmantena päivänä olin aivan varma, että teimme jotain väärin, sillä eihän paasto VOINUT tuntua niin helpolta.
Pahinta paastossa ei ole mielestäni nälkä, vaan se, kun kehon voimat loppuvat. Vesipaastossa sen saa tuta toden teolla. Kun ei voimat riitä oikein kävelemiseenkään, mieli rukoilee, että oispa tämä ohi jo. Voimattomuuden tunnetta on vaikea kestää. Oman kokemukseni mukaan vesipaaston rankkuuteen ei vaikuttanut paitsi paaston laatu, vaan ajankohta. Paastosimme kesällä, juuri ennen juhannusta. Kesä on runsauden, kukoistuksen, yltäkylläisyyden aikaa. Mehupaastomme oli helmikuussa ja nyt tämä maaliskuinen paasto tuntui taas yllättävän helpolta. Paras aika paastolle onkin helmi-maaliskuu. Maapallo elää omassa syklisyydessään ja tämä on uloshengityksen viimeisiä aikoja: irtipäästön viimeiset hetket ennen uutta sykliä: kevättä. Keväällä elämänenergia luonnossa lisääntyy, kasvit versovat, kukat alkavat kukkimaan, luonto alkaa vihertämään; luonto herää taas eloon.
Isä kertoi, että entisaikaan puut kaadettiin juuri tähän samaan aikaan, sillä silloin puut kuivasivat hyvin. Jos puut kaadettiin myöhemmin, luonnossa ilmenevä elämänenergia pitää puut kosteina. Jos puut kuivuivatkin, niistä tuli raskaita.
MIKSI JA KENELLE
Paasto sopii kaikille. Se miksi paastoaa määrittää sen, millainen paasto sinulle tulee. Jos paastoat ulkolähtöisistä syistä tyyliin ”koska se on trendikästä”, tulee sulla todennäköisesti olemaan hankalaa, sillä silloin et ole sisäisesti täysillä paastossa mukana. Paasto vaikuttaa kehoa eheydyttävästi: se antaa ruoansulatuselimistölle sen tarvitseman paussin, jolloin keho alkaa käyttämään energiaa muuhun, kuten solujen uusimiseen (ketoosivaiheessa). Paastoaminen on yksi vanhimmista parannusmenetelmistä. Ulkomailla on paastoklinikoita, joissa vakavasti sairastuneet, esimerkiksi syöpäpotilaat laitetaan kullekin henkilökohtaisesti räätälöidylle paastokuurille. Yle Areenassa oli aikoinaan tästä dokumentti. Paasto tutkitusti auttaa elimistöä elpymään.
Paasto toimii hyvänä ”reboottina”, sillä sen jälkeen on helpompi aloittaa terveellisemmät elämäntavat. Ennen kaikkea paastosta tulee huikea, uudestisyntynyt ja virkeä olo! Nykyään minua kiinnostaa entistä enemmän paaston henkinen aspekti: hiljeneminen, hidastaminen, itsereflektio, puhdistuminen ja tilan tekeminen itselle niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Kun ei ole energiaa saatavilla, sitä väistämättä hidastuu ja kääntyy sisäänpäin. Hiljentyessä ensimmäisenä pinnalle nousevat kaikki ne ajatukset ja asiat, jotka on sysättynä mielen perunakellariin. Paaston aikana on oiva mahdollisuus pysähtyä ja peilata arkea ja kysyä: Mitä minä oikeasti haluan?
Paastoamista on käytetty henkisenä harjoituksena läpi ihmisen historian. Intiaaniperinteissä heimon jäsenet lähetettiin näynhakuretkille luontoon ilman ruokaa hakemaan ohjausta korkeilta hengiltä. Tätä tehtiin varsinikin silloin, kun elämässä oli jonkinlainen ratkaisematon ongelma, kriisi tai käännekohta. Hiljaisuus ja tilan tekeminen auttoi kuulemaan hengen ohjauksen. Ulkomailla järjestetään vision quest -tapahtumia, jotka perustuvat samaan ideaan. Niin on tässäkin vanhassa perinteessä viisautensa, sillä tilan tekeminen sulle auttaa kuulemaan sinun sisäisen äänen paremmin.
Suosittelen lämpimästi paastoa varsinkin sellaisille, joilla on jotain ongelmia ruoan tai syömisen kanssa. Varsinkin meillä naisilla on taipumusta kanavoida tunteet ruokatottumuksiin. Nirsoilu, ylensyönti, napostelu, salaa syöminen, syömättömyys. Pienenä lapsena syöminen (ja vessatoimet) olivat ainoita asioita, joita pystyi hallitsemaan. Alitajuntaiset tavat ovat tiukassa. Mitä tunteita onkaan kätketty automaattisen toimintatavan taakse?
VALMISTAUTUMINEN PAASTOON
Hyvä paastokokemus vaatii hyvän valmistautumisen. Mitä pidempi tai hevimpi paasto (mehupaasto vs. vesipaasto), sen tietoisempi valmisteluista ja jälkitoimista on mielestäni oltava. Valmistautuminen riippuu myös siitä, miten olet syönyt ennen paastoa. Tarkoituksena on jättää lihat, maitotuotteet, kahvi ja sokeri vähitellen pois ruokavaliosta ja korvata ne kasviksilla. Valmistautumisajan on hyvä olla vähintään yhtä pitkä kuin paasto itse.
Itse olen suoriutunut hyvin niin, kun olen jättänyt viikkoa ennen kahvin, sokerin ja maitotuotteet pois. Tämänkin voi tehdä portaittain niin, että ei tule kovaa shokkia elimistölle.
Pari päivää ennen paastoa olen syönyt yön yli liotettuja luumuja tyhjään vatsaan. Suolihuuhtelun voi aloittaa jo edellisenä iltana ja jatkaa koko paaston ajan aamuin ja illoin. Noniin, nyt päästiinkin tähän ensikertalaisen kuumimpaan puheenaiheeseen: Pahamaineiseen suolihuuhteluun. Suosittelen ehdottomasti ottamaan suolihuuhtelun osaksi paastoa, vaikka ajatus siitä aluksi onkin vähän etova. Se on pelastanut omat paastoni. Lupaan, että sulle tulee paljon miellyttävämpi paasto, kun et kärsi voimakkaista paasto-oireista, kuten päänsärystä ja väsymyksestä. Paaston aikana ruoansulatus pysähtyy, jolloin suolen toimintakin hetkellisesti lakkaa. Tällöin kaikki suolistoon kertynyt uloste alkaa imeytymään takaisin elimistöön. Tämä on mun mielestä vielä ällömpää kuin suolihuuhtelu.
Valmistaudu ottamalla itsellesi kiireetöntä aikaa paastoa varten. Tyhjennä mahdollisesti kalenteri kaikesta ylimääräisestä ja jos mahdollista, kaikesta. Anna itsellesi lupa ottaa tämä puhdistusaika itsellesi.
MENU
Jos vain mahdollista, suosittelen puristamaan mehut itse. Näin saat talteen kaikki ravintoaineet ja vitamiinit niiden puhtaimmassa muodossa. Vogel myy valmiita paastopaketteja. Itse kokeilin kerran yhtä kasvismehua ja se ei ollut mun makuun. Tällä paastolla join sekä itsepuristamiani mehuja että Urtrekramin porkkanamehua. Tämä miksi toimi tällaiselle lyhyelle paastolle hyvin.
Mun päivittäinen paastomenu näyttää esimerkiksi tältä:
Aamupala: vihermehu ja tee (siankärsämö-puna-apila)
Lounas: porkkana-kaalimehu ja lämmin kasvisliemi
Välipala: tee (detox/voikukka) Päivällinen: punajuurimehu
Iltapala: tee (yrttitee)
Lisäksi syön maitohappobakteereja. Ekalla paastolla teimme mehuja vain vihanneksista ja lisäsimme juomalistaan viherjauheveden. Kasvisliemi tarkoittaa kuumaan veteen lioitettua puolikasta kasvisliemikuutiota. Keho saa siitä tarvittavat suolat ja tuntuu ihanalta juoda väliin jotain lämmintä ja suolaista. Lisäksi päivän aikana on hyvä juoda paljon vettä, johon on sekoitettuna suolaa tai sitruunanmehua. Ne parantavat veden imeytyvyyttä, niin ei tarvitse ravata vessassa koko aikaa. Teenä suosin yrttiteetä, voikukka, siankärsämö, puna-apila, kamomilla ja detox tukevat maksaa, munuaisia ja ruoansulatuselimistöä tässä prosessissa.
MITÄ TEHDÄ PAASTON AIKANA
Ihanteellisimmillaan varaa paastolle sellainen aika, jolloin voit keskittyä pelkästään itseesi. Muutoin ainakin vähennä töiden tekemistä ja sosiaalisia kontakteja. Lepää, meditoi, nautiskele hiljaisuudesta ja ajasta itsesi kanssa, kirjoita kokemuksistasi, meditoi, maalaa tai piirrä, tee rauhallista joogaa ja tärkeä: käy päivittäin ulkoilemassa. Luonto antaa energiaa, virkistää ja tuo hyvää rytmitystä päivään. Kaiken kaikkiaan kohtele itseäsi hellien. Hemmottele itseäsi ottamalla jalkakylpy, lakkaa kynnet, tee itsellesi kasvonaamio. Sun uskomaton kehosi on töissä sulle 24/7 365 päivää vuodesta. Juhli sitä lempeydellä. Tee itsellesi hieronta. Lepää ja nuku.
PAASTON JÄLKEEN
You made it!! Paaston jälkeen fiilis on huikea ja kyllähän sitä odottaa jo ensimmäistä ateriaa! Syömiseen palaaminen on paaston vaikein osuus. Tässä vaiheessa mielihän on jo suunnitellut viikon (ellei jo kuukauden) menun valmiiksi ja odottaa jo ensimmäistä pitsapäivää. Mielenlujuutta siis koetellaan. Kun ruoansulatus on täysin pysähtynyt, sitä käynnistellään hiljalleen ja lempeästi. Ja hyvin pureskeltuna! Haaste on syödä tarpeeksi vähän kerrallaan. Heti kun syö, nälkä tulee taas näkyväksi. Vatsalaukku pienenee paaston aikana eikä kestä suuria ruoka-annoksia kerralla.
Tässä esimerkki paaston jälkimenusta:
Aamupala: pari vedessä liotettua luumua tai omena
Lounas: Kasvissosekeittoa
Välipala: puolikas appelsiini
Päivällinen: Juuressosekeittoa
Iltapala: yrtittee
Pari päivää näin ja pikkuhiljaa voi kasvattaa annoskokoja, erityisesti kaurapuuro, mustikkakeitto, marjat ja hedelmät toimivat ja sulavat hyvin. Itse en suosittele maitotuotteiden lisäämistä ruokavalioon.
Vogelilla on hyvät perusohjeet paastoon ja sieltä minäkin hain ensimmäiset oppini.
Jos päädyt kokeilemana paastoa, onnea matkaan ja olisi ilo kuulla lisää sun kokemuksesta! :)
Lämmöllä,
Jenna
Kommentare