Miksi olen niin huolissani? Miksi ajattelen näin paljon? Kun tunnet sekavuutta, pelko ja ahdistusta, ajatuksenvirta on sen mukaista: huolet täyttää pään, ajatukset poukkoilevat ja luovat pelkoskenaarioita ja suunnittelevat tapahtumia, joita ei ole vielä tapahtunut — tai tule koskaan tapahtumaan. Olo voi tuntua sumuiselta ja epätodelliselta, näkökenttäkin on ehkä sumea. Päätöksiä on vaikea tehdä ja todellisuus ei näyttäydy neutraalina ja objektiivisena. Mielen saa rauhoitettua tekemällä läsnäoloharjoituksia tai tuomalla tietoisesti energia päästä kehoon — siis maadoittumalla.
Myös jos teet töitä päivät pitkät tietokoneella ja sen jälkeen viihdytät itseäsi television ääressä, voi olla hyvä idea tehdä vastapainoksi työpäivän jälkeen kehollisia harjoituksia järjestelmän tasapainottamiseksi.
Miten maadoittua? Mitä keinoja on olemassa maadoittumiseen? Alta löydät viisi tapaa lisätä maadoitusta arjessa.
5 keinoa lisätä maadoittumista
1. HENGITÄ
Hengityksellä on suora yhteys kehoosi ja se kulkee aina mukanasi. Syvät, tietoiset ja rauhalliset hengitykset rauhoittavat hermostoa ja laskevat sykettä. Hengitysharjoitukset lisäävät läsnäoloa ja hiljentävät mielen melua. Jos mieli on erityisen vilkas ja paikallaan istuminen tuottaa haasteita, voit ottaa hengityksen tahtiin sisäisen mantran: "Minä olen". Lausu mielessäsi "minä" sisäänhengityksellä ja "olen" uloshengityksellä. Voit helpottaa kehon aistimista laittamalla toisen käden pallean kohdalle. Samalla tunnet paremmin hengityksesi rytmin.
2. HIDASTA
Jos tuntuu siltä, että sinulla on arjessa monta palikkaa ilmassa ja säntäilet paikasta toiseen, kokeile hidastamista. Missä rytmissä esimerkiksi kävelet? Voisiko kävelytahtia hidastaa entisestään? Sanotaan, että kiire on itse luotua. Voit leikitellä ja kokeilla tehdä asiat tahallisen hitaasti, oikein vitkastellen. Lepo ja tauot rauhoittavat arkea, joten ota taukoja. Mitä kiireellisempi päivä, sen tärkeämpää tauot ovat. Aina kun aloitat uuden aktiviteetin, ota muutama syvä hengitys. Tai aina kun palaat kotiin, ota itsellesi hetki palautumiseen. Ripottele lepohetkiä päivääsi.
3. MEDITOI
Maadoittava mielikuvaharjoitus yhdistää sinut maan energioihin: Hengitä ensin muutaman kerran syvään. Tunnustele takapuoltasi istuinalustaasi ja jalkojasi maata vasten. Miltä maan paino tuntuu? Kuvittele jalkojesi alle syvät juuret, jotka jokaisella uloshengityksellä kasvavat lävistäen maan eri kerroksia. Minkälaisia maan kerroksia tulee vastaan? Hengitä juuret aina vain syvemmälle ja syvemmälle, ulottuen maan uumeniin ja lopulta maan ytimeen. Sisäänhengityksellä kuvittele, että maan energia virtaa juurien kautta sydänkeskukseesi. Uloshengityksellä juurruta itsesi syvemmin maahan. Jatka tätä 5-10 minuutin ajan.
4. HUOMIO KEHOON
Huomio liikuttaa energiaamme. Siispä tietoinen kehon huomioiminen tuo tietoisuuden ja energian kehoon. Kaikenlainen kehollinen ja konkreettinen toiminta lisää kehoyhteyttä. Kotityöt on paras henkinen harjoitus. Siivoa, tiskaa, pese pyykkejä, tunnustele eri pintoja, tekstuureja ja lämpötiloja. Hitaus on tässäkin avain. Voit harrastaa myös rauhallista liikuntaa, kuten kävelyä, joogaa tai tanssia. Hikitreenin jäljiltä tunnet takuulla kehosi rajat, mutta jos olosi on muutenkin levoton ja stressaantunut, saattaa se vain lisätä kierroksia rauhoittamisen sijaan. Kuuntele oloasi. Kysy, mitä kehosi tarvitsee ja luota saamaasi vastaukseen.
5. MENE LUONTOON
Paras tapa maadoittua on mennä sinne, missä maapallon energiat virtaavat vapaammin — siis luontoon. Luonnossa vietetty aika rauhoittaa hermostoa, lisää läsnäoloa ja piristää mieltä. Parasta on saada suora kosketus luontoon. Voit tehdä puutarhatöitä, uida luonnonvesissä, kävellä kesällä paljain jaloin, nojata puun runkoon tai halata puuta, kerätä yrttejä tai marjoja. Voit herkistää aistisi, katsella pilviä taivaalla, tuoksutella kesällä kukkia tai tunnustella puun kuorta. Lapsena luonnon ihmettely oli arkipäivää, sillä kaikki oli vielä uutta ja kiinnostavaa. Voisitko saada luonnossa kosketuksen sisäiseen lapseesi?
Lämmöllä,
Nea
Comments